Termenul de vaccin și vaccinarea au fost introduse în medicină cu ocazia descoperirii primului vaccin împotriva variolei, în anul 1796, de către medicul generalist Edward Jenner. În urma administrării vaccinului, sistemul imunitar îl va percepe ca pe un atac, astfel organismul va produce anticorpi ce vor lupta țintit împotriva virusurilor și bacteriilor.

Copiii vor dezvolta astfel imunitate împotriva unor boli cu potențial sever. Subiectul vaccinării este unul controversat în ultima perioadă, iar lumea se împarte în două tabere: pro și contra vaccinării. Părintele trebuie să se informeze și să discute cu medicul pentru a lua cele mai bune decizii. La aceasta vârstă se fac rapeluri la vaccinuri, iar reacțiile postvaccinale sunt practic inexistente. Rar, pot face 1-2 pusee de febra mică care scade rapid la antitermice.

Schema vaccinării în România

În România, schema obligatorie de vaccinare în vigoare, conform ORD MS 386/2015, este următoarea:

  • la naștere: BCG și antihepatita B;
  • la 2 luni, 4 luni și 11 luni: vaccin hexavalent (difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, Hemophilus influenza B, hepatita B) și antipneumococic;
  • la 1 și 5 ani: vacin ROR (rubeolă, oreion, rujeolă);
  • la 6 ani: vaccin tetravalent (difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită);
  • la 14 ani și apoi din 10 în 10 ani: diftero-tetanic

Vaccinarea obligatorie la 6 ani

Bolile pentru care sunt vaccinați copiii sunt cele împotriva cărora sistemul imunitar este mai puțin eficient. Vaccinul tetravalent DTPa-VPI/VPI (difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită) conține antigene difterice, tetanice, pertussis acelular, poliomielitice trivalente inactivate, se administrează intramusculare și protejează împotriva:

  • difteriei: boală bacteriană acută care se transmite pe cale aeriană;
  • tetanosului: boală infecțioasă cauzată de o bacterie gram-pozitivă, bacilul lui Nicolaier, ori Clostridium tetani;
  • tusei convulsivă: infecție acută a căilor respiratorii, contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis;
  • poliomielitei: infecție cauzată de un virusul poliomielitic, transmisă pe cale fecal-orală, ce atacă sistemul nervos central.

Și la nivel global…

În colectivitate, vaccinurile asigură imunitate persoanelor vaccinate. Cu cât numărul de membri vaccinați ai unei comunități este mai mare, cu atât comunitatea îi protejează pe membrii sensibili, expuși. Datorită imunizării prin vaccinuri, anual sunt prevenite circa 2-3 milioane de decese ce ar putea fi cauzate de boli precum cele anterior amintite. Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă s-ar îmbunătăți acoperirea vaccinală la nivel global. Din păcate, aceasta bate pasul pe loc de mai mulţi ani. Unul dintre motivele principale ale stagnării este legat de problema costurilor, mai ales în zonele sărace sau subdezvoltate.