Începe sezonul alergiei la Ambrozie. START măsuri de control ale simptomelor!
Alergia la ambrozie are simptome care, odată ignorate, pot duce la complicații grave. Deci, primul pas îl reprezintă cunoașterea și identificarea simptomelor și adoptarea măsurilor necesare. Vestea bună este că alergia la ambrozie este ușor de recunoscut. Simptomele principale sunt cele legate de rinită, nas înfundat, nas care curge, strănut, mâncărimi nazale, cu participarea simptomelor oculare: mâncărimi oculare, ochi care curg și, posibil, cu simptome din partea căilor respiratorii inferioare dacă există și un astm bronșic asociat.
Așadar, un prim și important sfat: dacă sesizați că aceste simptome apar an de an, în aceeași perioadă a anului, și anume în luna august și luna septembrie, uneori, în verile lungi și călduroase, chiar spre luna octombrie, mergeți la un medic specialist pentru un diagnostic precis!
Măsurile profilactice fac viața cu alergie la ambrozie mai ușoară
Monitorizarea riguroasă de către medicul specialist alergolog este prima și cea mai importantă măsură. Asocierea tratamentului farmacologic cu măsurile profilactice sunt cheia succesului în lupta cu această alergie care dă bătăi de cap multor persoane.
Câteva exemple de măsuri profilactice: limitarea plimbărilor în aer liber în sezonul de vârf, cu precădere după ploi, spălatul pe cap frecvent, purtarea ochelarilor de soare care limitează contactul ochiului cu grăuncioarele de polen. Există mai nou măști cu filtre speciale de polen, similare cu filtrele de polen pe care le avem și în mașini, care permit desfășurarea activităților în aer liber, mai ales pentru cei care fac sport.
Alergia n-are vindecare, dar poate fi ținută ușor sub control!
Odată diagnosticat cu alergie la ambrozie, trebuie să știi că diagnosticul e pe viață. Dar, boala poate fi controlată, atât prin mijloacele de profilaxie, cât și prin mijloace terapeutice, terapie cu medicamente și terapie cu vaccinuri alergenice.
Sunt persoane care testează tratamentele naturiste. Însă, riscul este foarte mare, terapiile naturiste aplicate în alergiile generate de polenuri pot agrava simptomele bolii. Ferm contraindicate sunt fitoterapia și apiterapia, mai ales că anumite tipuri de miere de albină pot fi contaminate cu polen.
În concluzie, ambrozia este o plantă extrem de neprietenoasă și mult prea răspândită, dar simptomele alergiei la această plantă pot fi îmblânzite, pot fi ținute sub control.
Conf.Dr. Roxana Bumbăcea