Suntem expuși la radiații din surse naturale tot timpul. Radioactivitatea naturală este constituită din radionuclizii prezenți în mediul înconjurator (aer, sol, apă, vegetație, organisme animale, inclusiv în om), radonul și thoronul din materialele de construcții, radiația cosmică provenită din spațiul cosmic și de la Soare. Radiografia utilizează razele X pentru vizualizarea structurii organelor și diagnosticarea unor afecțiuni.

 

Unitatea de măsură pentru dozele de radiații care ajung în organism este miliesvertul (mSv).

Doza maximă admisă de radiații acumulate pe durata unui an nu trebuie să depășească 20 mSv.

 

Fondul natural de iradiere diferă de la o regiune geografică la alta. Pentru Romania, valoarea medie a fondului natural de iradiere este de 2,27 mSv pe an.

O radiografie toracică efectuată cu un aparat performant, nu depășește 0,02 – 0,1 mSv, echivalentul unei iradieri naturale de 10 zile.

Tomografia computerizată toracică (CT) realizează o iradiere de aproximativ 7 – 10 mSv, doza de iradiere naturală opținută în 2 ani.

Pentru PET – CT iradierea este de 11- 18 mSV sau 4 ani de iradiere naturală.

Riscurile iradierii depind de doza de iradiere folosită, frecvența expunerii, sensibilitatea organului expus și vârsta pacientului. Riscul este mai mare la copii, adolescenți și femei însărcinate. Cele mai sensibile la radiații sunt organele genitale, cristalinul, glanda tiroidă și sânii.

Beneficiile medicale pentru investigațiile radiologice sunt multiple, însă, iradierile în cantitate mare pot altera ADN-ul celulelor, putând produce mutații genetice și chiar cancere.

Radiografia toracică este cea mai frecventă investigație imagistică radiologică recomandată. Este primul pas în diagnosticul bolilor organelor toracice. Oferă informații privind afecțiunile inimii, plămânilor, peretelui toracic și mușchiului diafragm. Ajută medicul la stabilirea diagnosticului în prezența semnelor și simptomelor de boală, dar și în urmărirea evoluției afecțiunilor cu tratament. De aceea, este bine să păstrați filmele radiologice pentru a putea fi comparate cu cele nou efectuate.

Spre deosebire de radiografia toracică, tomografia computerizată a toracelui este o metodă de investigație imagistică care oferă imagini detaliate, de înaltă rezoluție și extrem de precise ale organelor intratoracice. În funcție de software-ul folosit, cu ajutorul rezultatelor acestei investigații este posibilă reconstrucția 3D a organelor toracice, a sistemului vascular și bronsic în mod virtual, ceea ce permite medicului specialist analizarea anatomică integrală și, în anumite cazuri, și din punct de vedere funcțional.

Nu există un număr limită de examinări radiologice pe care le poate primi o persoană. Totuşi, doza de iradiere acumulată pe durata unui an, nu trebuie să depasească doza maximă admisă. De aceea, este bine să vă informați medicul asupra numărului și asupra tipului de radiografii sau tomografii pe care le-ați făcut recent.