Septembrie –  campanie de conștientizare lansată de pacienții cu D.A. Ce faci TU  pentru Dermatita Atopică?

Ziua Mondială a Dermatitei Atopice este o inițiativă care a fost lansată în 2018, pentru a crește gradul de conștientizare, la nivel global, asupra acestei boli cronice dureroase, de natură inflamatorie (dermatita atopica nu este contagioasă, explică medicii dermatologi și alergologi).

Dacă în anul 2018 tema propusă a fost conștientizarea acestei boli, în 2019 s-a discutat despre impactul bolii, iar acum, în septembrie 2020 a fost lansată o provocare generală sub titlul: Ce faci TU pentru dermatita atopică? (How do YOU care about atopic eczema?)

Organizațiile internaționale EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patientsț Association) împreună cu International Alliance of Dermatology Patients Organizastion, GlobalSkin, au demarat o campanie online care pune la dispoziția celor interesați, atât pacienți cât și aparținătorilor, o serie întreagă de informații, articole, infografice și moduri creative de a ne implica în creșterea conștientizării acestei afecțiuni.

Pentru informații interesante despre D.A. precum și moduri prin care puteți transmite mai departe mesajele informative, intrați pe

SITE CAMPANIE D.A.

Dermatita atopică este o boală cronica inflamatorie a pielii, care apare deseori in copilarie sub forma unei erupții asociate cu mâncărime puternică. Scărpinatul irită pielea, putând să provoace infecția acesteia. Aproape 50% din persoanele cu eczema au un istoric familial de boli alergice. Simptomele dermatitei atopice variază de la o persoană al alta. Acestea pot fi:

Piele uscata
Mâncărime, care poate deveni severă în timpul nopții
Pete roșiatice maronii, mai ales pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, piept, pleoape, în interiorul pliului genunchiului și/sau al cotului.
Piele scuamoasă, îngroșată, crăpată
Piele sensibilă, inflamată (ca urmare a scărpinatului)

Dermatita atopică debutează de obicei înainte de vârsta de 5 ani și poate persistă în adolescență și la maturitate. Uneori dispare și reapare periodic.

Există tratamente eficiente dacă vă programați la un specialist, medic alergolog sau dermatolog.