Alergologie

Alergologia este o ramură medicală ce se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților cu afecțiuni alergice. Aceste afecțiuni sunt inițiate prin mecanisme imunologice, prin mecanisme de hipersensibilitate, la pacienți susceptibili.

Bolile alergice includ: astm alergic, rinosinuzite alergice, urticarie, dermatita atopică, dermatita alergică de contact, alergii alimentare, alergii medicamentoase, reacții anafilactice, conjunctivite alergice, etc.

Diagnosticul bolilor alergice se face prin consult medical de specialitate dar și prin teste cutanate alergologice:

    • – prick – alergene respiratorii și alimentare (citire imediata la 15-30 minute)
    • – patch – alergene de contact (citire la 48 si 72 ore)

În clinică se fac explorări funcționale respiratorii (spirometrie, peakflowmetrie), teste de provocare alergenică (medicamentoasă, alimentară) și imunoterapie alergen specifică prin colaborare cu laboratoare de imunologie.

Testarea cutanata prick este o manevra indicata de catre medicul specialist alergolog pentru diagnosticul corect si complet al afectiunii dumneavoastra.

Etapele parcurse vor fi urmatoarele:

  1. Se va dezinfecta pielea cu alcool sanitar în regiunea unde se va efectua testarea (de cele mai multe ori antebrațele).
  2. Se vor aplica pe piele, sub forma de picături, cu ajutorul unor pipete, soluții ce conțin substanțe la care dumneavoastră ați putea fi alergic (aprox. 15-20). Se vor adăuga și doua soluții “martor”: negativ – soluție salina, care în mod normal nu determina apariția unei reacții pe piele și pozitiv – histamina, care produce o reacție pe piele la orice individ. Rezultatele se vor compara cu cele ale testelor martor.
  3. Cu ajutorul unui dispozitiv, numit lanteta, se va înțepa fiecare picătura. Manevra de înțepare este relativ nedureroasa; ca intensitate, durerea se poate compara cu cea produsa de mușcătura unui țânțar.
  4. Testarea durează aproximativ 15 minute. În acest interval pacientul (adult/copil) va încerca sa stea cu mâinile într-o poziție cât mai fixa, pentru a împiedica alunecarea picăturilor.
  5. Un rezultat pozitiv înseamnă apariția unei “umflaturi”, de culoare roșie, care poate sa asocieze și senzație de mâncărime.

Excepțional de rar pot apărea și efecte adverse în timpul testării, de aceea va rugam sa anunțați medicul și asistentele dacă apare orice senzație noua pe parcursul testării.

Pacientul va întrerupe medicația antialergica cu 3 – 5 zile înainte de efectuarea testării cutanate (în funcție de tipul tratamentului administrat).

Specialitatea Alergologie are contract cu casa de asigurări de sănătate (Dr. Sabina Loredana Corcea, Dr. Corina Mihaela Bach).
Consultația  și serviciile gratuite decontate de CNAS se acordă în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist cu contract CNAS, pe baza programării prealabile (cu excepția situațiilor de urgență medicală).
Deoarece adresabilitatea asiguraților către cabinetul de alergologie depășește nivelul prevederilor menționate în contractul cadru cu CNAS (numărul de servicii ce pot fi efectuate și raportate în medie pe zi), serviciile gratuite – în special testările cutanate alergologice,  uneori și spirometriile – se fac cu programare pe liste de prioritate.